Kagepynteri ordbog

“Hvad betyder IMBC og PSC?”
“Hvad er forskellen på fondant og gumpaste?”
“hvor mange gram er en cup?”

Som ny i kage dekoration hobbyen, er det nogen af de spørgsmål man ofte stiller, men forhåbentlig kan denne lille kagepynteri ordbog hjælpe dig godt igang.

#   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Æ   Ø   Å

#

3D kager – Kager hvor hele kagen og ikke kun pynten ovenpå er formet til et objekt eller motiv (f.eks. de fleste brystkager). Der bruges ofte Rice Krispies treats til, at forme dele af en 3D kage.

A

Airbrush – En airbrush er en sprøjtepistol der ved hjælp af komprimeret luft blæser maling på en overflade. En airbrush finder anvendelse i mange brancher, inklusive kagedekoration. Da en airbrush kræver en kompressor til at levere luft, er det ofte en større investering, at tilføje til sit udvalg af kagepynt værktøj.

B

Billowing – Engelsk ord for “bølgende”. Ordet dækker over en teknik, hvor man dækker en kage i et bølgende lag af fondant ved at folde fondanten, så det ligner løsthængende stof. Selve teknikken er forholdsvis simpel, men udfordringen ligger i, at lave folderne samme størrelse, så mønsteret bliver ensartet.

Eksempel på billowing - Kagepynteri ordbog

C

Crisco – Mærke af vegetabilsk fedtstof produceret i USA. Crisco er især velegnet til, at smøre hænder og redskaber, så fondant ikke hænger i, men det kan f.eks. også bruges i stedet for palmin i palmin smørcreme.

Cupcakes – I Danmark bliver ordene cupcakes og muffins ofte blandet sammen, men de dækker i virkeligheden over to forskellige ting. Cupcakes er oftest defineret ved, at være små kager i papirforme med en form for fyld ovenpå. Dejen til cupcakes laves oftest som en kagedej og mange opskrifter på kage, kan bruges til cupcakes og omvendt.

Cups – (Engelsk ord for “kopper”). Et amerikansk mængdemål svarende til 240 ml. Målets oprindelse kommer af, at man i gamle dage ikke altid havde adgang til en nøjagtig vægt og derfor angav mængden af ingredienser i en opskrift i kopper. Når man på den måde havde forholdet mellem ingredienserne, var størrelsen af ens kop ligegyldig. En kop sukker og en halv kop mel giver det samme blandingsforhold lige meget om man bruger en tekop eller et kaffekrus, så længe den samme kop bruges til at afmåle alle ingredienserne. Da cups er et mængdemål skal man kende massefylden af de forskellige ingredienser for, at kunne omregne til gram. F.eks. er 1 cup sukker lig med ca. 190 g., mens 1 cup mel er lig med ca. 130 g. Heldigvis findes der masser af tabeller til at konvertere mellem cups og gram på nettet.

D

Duster – (også kendt som dusting bag). En “pose” lavet af et stykke skumgummi (mange bruger en engangsvaskeklud) fyldt med maizena eller flormelis. Ved at slå posen mod overfladen på f.eks. fondant, spreder man et fint lag af indholdet ud på overfladen, så fondanten ikke klistrer til kagerullen.

E

Etagekage – Kage lavet i flere dele, der er stablet ovenpå hinanden (ikke at forveksle med lag i kage udgjort af fyld og bunde). Som regel er hver etage mindre end den foregående, så kagen danner en trappe-pyramide. For at stabilisere en etagekage og undgå at den synker sammen under sin egen vægt, anvendes oftest kagepap under hver etage og der afstives med pinde eller sugerør.

F

Fahrenheit – En temperatur skala der bl.a. bruges i USA. I Fahrenheit fryser vand ved 32° og koger ved 212°. Omregning til Celsius sker ved, at fratrække 32 fra Fahrenheit temperaturen og dividere med 1,8. Amerikanske opskrifter foreskriver ofte en bagetemperatur på 350°F, hvilket svarer til ca. 175°C.

Flower paste – (også kendt som floral paste eller florist paste) Det engelske (britiske) navn for gumpaste.

Fondant – Sukkermasse der bruges til dekoration af kager. Fondant minder om marcipan, men er nemmere at arbejde med. Fondant kan enten købes færdiglavet eller laves selv (se marshmallow fondant).

G

Gelatine – Et geleringsmiddel/fortykkelsesmiddel, der består af protein. Det anvendes til at gøre vandige levnedsmidler tykkere (tyktflydende). Gelatine kan fremstilles ud fra collagen fra sener, knogler og hud, i dag typisk fra svin og køer. Gelatine sælges i Danmark under navnet husblas.

Ganache – Blanding af chokolade og fløde. Til forskel fra en chokolade creme, skal ganache ikke piskes. Kan også tilsættes smør, for et mere blankt udseende. Ganache bruges til opsmøring af kager, som fyld, eller som frosting på cupcakes. Opskrift på ganache kan findes her.

Glukose sirup – En koncentreret opløsning af kulhydrater i vand. Produktet er fremstillet på grundlag af af stivelse, f.eks. majsmel, hvedemel, rismel eller kartoffelmel. Glukose sirup bruges bland andet til, at lave modellerings-chokolade.

Gumpaste – En type fondant, der er mere elastisk end normalt fondant og som bliver hårdt når det tørrer. Velegnet til at lave sukkerblomster og andet detaljeret pynt. Fondant blandet med tylose pulver får mere eller mindre samme egenskaber som gumpaste.

H

Husblas – Tynde blade af gelatine som man tilsætter til madvarer, fx fromage, for at opnå en stiv eller geléagtig konsistens.

I

IMBC – Forkortelse for Italian Meringue ButterCream (italiensk marengs smørcreme).

Isomalt – Isomalt er en sukkererstatning, som bruges til at lave bolcher og sukkerpynt. Isomalt kan f.eks. bruges til at lave spiselige juveler til kagepynt, da den ikke krystalliserer ved kogning som almindeligt sukker, samt modstår fugt bedre end sukkermasse lavet på almindeligt sukker.

Italian meringue buttercream – Italiensk marengs smørcreme. Smørcreme lavet med sukker kogt til sirup, æggehvider og smør. Velegnet til opsmøring, fyld og topping.

J

K

Kageprint – Se sukkerprint.

L

M

Marcipan – En fødevare, der består af malede mandler og sukker, og hvis karakteristiske smag især stammer fra bittermandler. Marcipan bruges til konfekt, og i is og bagværk (fx i remonce). Det er nemt at forme og kan farves med frugtfarve. På grund af smagen benyttes det ofte i stedet for fondant til at overtrække kager, men det er dog ikke så nemt at arbejde med som fondant.

Marshmallow fondant – Hjemmelavet fondant baseret på marshmallows (skumfiduser).

The MAT – The MAT (direkte oversat betyder det “Måtten”) er et patenteret produkt fra firmaet Sweet Wise, der består af to vinyl måtter hvor imellem man udruller sin fondant eller marcipan. På den måde undgår man, at få unødigt fnuller i sin fondant og man kan rulle ud uden brug af maizena/flormelis. The MAT gør det også muligt at rulle fondanten tyndere. Samtidigt kan man bruge måtten til, at overføre fondanten til kagen. The MAT kommer i flere versioner og størrelser – The Original MAT (den originale) er 75 x 75 cm. og har ikke påtrykt mål; The Home MAT er 55 x 55 cm. og har påtrykt mål; The Pro MAT er 75 x 75 cm. og har påtrykt mål; The Mini MAT er 37,5 x 37,5 cm og har ikke påtrykt mål.

Mexican paste – En sukker pasta der minder om gumpaste, men er knap så elastisk. Velegnet til små fine detajler, f.eks. udstikning af bogstaver.

MMF – Forkortelse for MarshMallow Fondant.

Modellerings-chokolade – Blanding af chokolade og glukose sirup der, som navnet antyder, kan bruges til, at modellere spiselige figurer og blomster til pynt af kager.

Mold – (mould på britisk engelsk) Form, ofte lavet af silikone, til afstøbning/formning af figurer og mønstre i f.eks. fondant. En mold kan være et aftryk af næsten hvad som helst, f.eks er en af de mest populære en baby form.

Muffins – I Danmark bliver ordene cupcakes og muffins ofte blandet sammen, men de dækker i virkeligheden over to forskellige ting. Muffins er oftest defineret ved, at være små kager i papirforme uden fyld på toppen og laves gerne af mere brødlignende dej end cupcakes.

N

O

Opsmøring – Det at smøre ydersiden af en kage op med smørcreme eller lignende. Opsmøring benyttes fortrinsvis på kager der skal overdækkes med fondant eller marcipan, for at give fondanten et jævnt underlag og dermed undgå buler. Samtidigt isolerer det også fyldet i kagen fra fondanten så evt. syre i fyldet ikke opløser fondanten.

P

Palmin smørcremeSmørcreme lavet af palmin (kokosfedt), smør og flormelis. Bruges til opsmøring af kager, som fyld, eller som frosting på cupcakes. Mange foretrækker palmin smørcreme frem for almindelig smørcreme, da den smager mindre af smør. Opskrift på palmin smørcreme kan findes her.

Pasta farve – Levnedsmiddelfarver specielt velegnet til, at indfarve fondant, men også effektivt til farvning af kagedej og frosting. Pasta farve minder om tyk sirup i konsistens og er mere koncentreret end almindelig madfarve.

Persipan – Et marcipan-lignende produkt baseret på abrikoskerner i stedet for mandler. Persipan er generelt billigere end marcipan, men smager for de fleste heller ikke lige så godt.

Piping Gel – Også kendt som pyntegelé. En klar gelé (evt. farvet) der kan bruges til at pynte kager og cupcakes. Piping gel er især velegnet til at imitere vand, f.eks på en kage med strandtema, swimmingpool eller lignende. Piping gel kan købes klar til brug, men man kan også lave det selv. Opskrift på piping gel kan findes her.

Plunger – Engelsk ord for “stempel”. Bruges ofte om specielle udstikkere med et stempel der gør det lettere, at få aftrykket ud af formen.

PSC – Forkortelse for Palmin SmørCreme.

Q

R

RI – Forkortelse for Royal Icing.

Rice Krispies Treats – Fast masse lavet af Rice Krispies, smør og marshmallows, der kan bruges som slik eller til, at modellere større ting på kager (dækkes efterfølgende med fondant). Bruges ofte til, at lave 3D kager.

Rispapir – I kage sammenhæng er rispapir en type spiseligt papir, der kan bruges til sukkerprint. Rispapir er billigere end sukkerpapir, men til gengæld fremstår farver ikke så klart. Rispapir er til gengæld betydeligt tyndere, hvilket gør det velegnet til at lave f.eks. sommerfuglevinger.

RKT – Forkortelse for Rice Krispies Treats.

Royal icing – Glasur lavet af æggehvider og flormelis. Bruges til pyntning eller til, at “lime” pynt fast. Opskrift på royal icing kan findes her.

S

SMBC – Forkortelse for Swiss Meringue ButterCream (schweizisk marengs smørcreme).

Smørcreme – Bruges til opsmøring af kager, som fyld, eller som frosting på cupcakes. Lavet af smør og flormelis. Mange foretrækker palmin smørcreme frem for almindelig smørcreme, da den smager mindre af smør.

Spiseligt lim – Et fælles udtryk for en række bindemidler der anvendes til, at fæstne pynt på kager. Spiseligt lim refererer oftest til en lim lavet af tylose pulver og vand men man kan også anvende royal icing, glasur, smeltet chokolade eller bare rent vand. Opskrift på spiseligt lim kan findes her.

Sukkerblomster – Fællesnævner for spiselige blomster lavet i f.eks. fondant, marcipan eller gumpaste. Sukkerblomster kan laves mere eller mindre realistisk afhængigt af materiale, tidsforbrug, evner og hvilket look man går efter. Der er folk der specialisere sig i, at lave sukkerblomster, som kan lave fantastiske blomster og buketter, der er nærmest umulige at skelne fra virkelige blomster.

Sukkerpapir – Papir lavet af et tyndt lag spiseligt sukkermasse, der kan printes på med en printer med levnedsmiddel farvepatroner. Disse sukkerprint kan så bruges til pynt af kager, cupcakes, muffins og lignende.

Sugar paste – Det oprindelige britiske ord for fondant. Ordet bruges af og til om gumpaste i USA.

Sukkerpasta – Det danske ord for sugar paste (fondant).

Sukkerprint – Billeder og/eller tekst printet på sukkerpapir med en printer udstyret med levnedsmiddel farvepatroner. Sukkerprint kan bruges til pynt af kager, cupcakes, muffins og lignende.

Swiss meringue buttercream – Schweizisk marengs smørcreme. Smørcreme lavet med sukker og æggehvider varmet op til sukkeret smelter og derefter tilsat smør. Velegnet til opsmøring, fyld og topping.

T

Tylose pulver – Pulver der kan tilsættes fondant så det bliver mere elastisk og hærder hårdere ligesom gumpaste. Tylose pulver kan også blandes med vand for, at lave spiseligt lim.

U

UCF – Forkortelse for Ultimate Chocolate Frosting.

Udstikker – Værktøj lavet i plast eller metal, der danner omridset af en figur. Ved at trykke udstikkeren ned i udrullet dej, fondant, eller lign. får man et stykke i samme form som udstikkeren. Nogle udstikkere har en plunger, som er et stempel der gør det nemmere, at få fondanten ud af udstikkeren og evt. samtidigt efterlader et aftryk/mønster i overfladen.

Ultimate chocolate frosting – En frosting til f.eks. cupcakes lavet af flormelis, cacao, smør og mælk.

V

W

Wafer paper – Engelsk navn for rispapir.

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

Close