Hvad er sponge cake?

Sponge cake

Når man læser amerikanske og engelske websider om kager, bliver “sponge cake” tit nævnt og brugt, men hvad dækker det navn egentlig over? Det spørgsmål vil jeg prøve at besvare i dette indlæg.

Da indlægget refererer til engelsksprogede opskrifter og metoder, bruger jeg en del engelske udtryk, men jeg vil så vidt muligt skrive oversættelser og forklaringer første gang de forekommer i teksten. Det skal også nævnes, at jeg ikke er bager, konditor eller har anden relevant baggrund, så der vil muligvis forekomme udtryk, som ikke er fagligt korrekte. Jeg har min viden fra grundig research på nettet, fortrinsvis på engelsksprogede websider, så af og til er mine oversættelser lidt bagvendte.

Hvad betyder “sponge cake”?

Direkte oversat til dansk betyder navnet sponge kage “svamp kage”. En sponge cake er en kage hovedsageligt baseret på mel, sukker og æg, eventuelt suppleret med andre ingredienser (f.eks. smør, bagepulver og smag). Navnet refererer til kagens konsistens og udseende og betyder altså, at vi har med en fast, men svampet kage at gøre.

Sponge cake er derfor ikke en bestemt opskrift på kage. Det dækker over flere typer af kager og for at gøre forvirringen større, betyder det ikke helt det samme i England, som det gør i USA. Ifølge Wikipedia kan sponge cake laves på to måder – med en rørt kagedej (batter method) eller med en pisket (foam method).

Rørt og pisket kagedej

Rørt kagedej metoden er kager, hvor man først blander sukker og smør og derefter tilsætter æg og andre ingredienser. I USA er denne type kager også kendt som butter cakes (smørkager) eller pound cakes (pund kager), mens de i England er kendt som enten Madeira cake eller Victoria sponge cake. Pund-til-pund kager er nok det bedste danske eksempel på en kage i denne kategori.

Pisket kagedej metoden dækker over kager, hvor man først pisker æg og sukker og derefter tilsætter de resterende ingredienser. I kager lavet med denne metode er der ofte ingen eller kun meget lidt fedtstof tilsat. I USA er en kage lavet med pisket kagedej en sponge cake, mens de i England ofte kaldes whisked (pisket) sponge cake. I Danmark ville f.eks. lagkagebunde (sukkerbrød) høre til i denne kategori.

Bemærk at ifølge disse to distinktioner kan drømmekage placeres i begge kategorier, alt efter hvilken opskrift man bruger. Drømmekage fra Brovst er lavet med en pisket kagedej, mens f.eks. “Drømmekage 01” fra Alletiders Kogebogs hjemmeside og flere andre drømmekage opskrifter på nettet, er lavet med rørt kagedej.

Victoria sponge cake

En af klassikerne inden for sponge cake i England, er Victoria sponge cake. Den er opkaldt efter Dronning Victoria, der yndede at spise denne kage til sin eftermiddagste. Kagen kaldes ofte bare for sponge cake og serveres typisk med hindbærmarmelade og flødeskum som fyld. Victoria sponge cake laves som en rørt kagedej, hvor man blander sukker og smør og derefter tilsætter først æg og så mel. I moderne versioner af opskriften bruges der ofte også bagepulver eller mellet udskiftes med selvhævende mel. Med moderne røremaskiner kan alle ingredienserne desuden blandes på en gang. De bunde vi oftest bruger i vores kager, er lavet efter en opskrift baseret på Victoria sponge cake.

I England bruger ovnproducenter ofte Victoria sponge cake til at teste deres ovne, da den kan være temmelig fintfølende at bage, på trods af den simple opskrift.

Victoria sponge cake

Cake Boss sponge cake

En af grundene til, at sponge cake (og kagedekoration i almindelighed) er blevet kendt herhjemme, er det amerikanske TV-program Cake Boss. Cake Boss, også kendt som Buddy Valastro, bruger gerne sponge cake til sine imponerende kager og der florerer da også en opskrift på nettet, der bliver kaldt Cake Boss sponge cake. Det er dog ikke en opskrift, der har noget med Buddy Valastro og hans bageri at gøre. Den stammer derimod fra en webside med navnet Cake Boss (ifølge siden selv, har den intet med TV-programmet at gøre). Det gør dog ikke opskriften hverken dårligere eller bedre.

Cake boss sponge cake er lavet med pisket kagedej, hvor æg og sukker piskes sammen inden de andre ingredienser tilsættes. Danske sider der har linket til opskriften, kommenterer ofte på, at opskriften indeholder meget store mængder sukker, hvilket dog ikke er usædvanligt for amerikanske opskrifter. De har gerne en lidt mere sød tand, end vi har herhjemme.

Blev vi klogere?

Som det ses af ovenstående beskrivelser er en sponge cake ikke bare en sponge cake. Afhængigt af om du finder opskriften på en amerikansk eller britisk side, kan du ende med alt fra lagkagebunde til pund-til-pund kage. Heldigvis smager begge dele godt.

Kilder:

Skriv et svar