Opskrift på piping gel

Shark Week cupcakes med piping gel vand

Piping gel, eller pyntegelé som det ofte kaldes, er en klar gelé (evt. farvet) der kan bruges til at pynte kager og cupcakes. Piping gel er især velegnet til at imitere vand, f.eks på en kage med strandtema, swimmingpool eller lignende.

Piping gel kan købes klar til brug, men man kan også lave det selv. Nedenfor kan du finde to opskrifter med hver deres fordele og ulemper.

Den første, lavet med maizena og sukker, indeholder ikke gelatine og er derfor velegnet for dem der ikke må/vil spise svinekød, men til gengæld bliver geléen en anelse tåget. Samtidigt er den heller ikke helt så fast som piping gel lavet med gelatine, men til vandeffekter er den udmærket. Den anden, lavet med husblas og glukose sirup, bliver meget klar, men indeholder som sagt gelatine. Skal man skrive med geléen er det nok bedst, at vælge sidstnævnte.

Vi foretrækker den første (vandeffekten på de ovenfor viste cupcakes er lavet med denne), da den er nemmere at lave og den bliver ikke mere tåget end at det ikke ses så snart der er farve i, men i enkelte tilfælde har vi tyet til den anden, når vi har haft behov for en mere fast konsistens.

Ingredienser til piping gel uden gelatine:

 • 70 g. sukker
 • 1 spsk. maizena (majs stivelse)
 • 120 ml. vand
 • Evt. farve og smag

Opløs maizena i 2 spsk. vand. Hæld resten af vandet i en gryde sammen med sukkeret og varm op ved middel varme, indtil sukkeret er smeltet. Tilsæt herefter maizena opløsningen og rør godt indtil blandingen kommer i kog og bliver tyk. Tag den herefter af blusset og lad den afkøle til stuetemperatur før brug. Farve og smag kan tilsættes når som helst, men det er nemmest at ramme det ønskede resultat når massen er afkølet og har nået sin endelige konsistens.

Op til halvdelen af vandet kan evt. erstattes med f.eks. citronsaft for at opnå en bedre smag.

Ingredienser til piping gel med gelatine:

 • 2-3 blade husblas
 • 1 spsk. vand
 • 2,4 dl. glukose sirup
 • Evt. farve og smag

Opblød husblas i henhold til instruktioner på pakken. Kom vandet i en gryde og tilsæt husblassen. Opvarm herefter ved svag varme indtil husblassen er opløst helt. Blandingen må ikke komme i kog. Når husblassen er opløst tilsættes glukose siruppen. Rør godt indtil det hele er en ensartet masse og tag derefter gryden af blusset og lad afkøle til stuetemperatur før brug. Farve og smag kan tilsættes når som helst, men det er nemmest at ramme det ønskede resultat når massen er afkølet og har nået sin endelige konsistens.

Begge varianter af piping gel kan holde sig et par måneder i køleskab, hvis de er pakket i lufttæt beholder.

Lignende indlæg

2 comments

 1. Heidi siger:

  Hej,

  Jeg har tænkt mig at lave Piping gel selv, så min datter klasse kan lave pynt selv kager med Piping gel og krymmel. Syntes nemlig det bliver for dyrt, hvis jeg skal købe tuberne i butikkerne, selv om det nok var nemmest.

  Smager Piping gel okay kun med tilsætninger af forskellige farver og uden tilsætninger af smag?
  Eller har du/I forslag til hvilken smags ekstrakt/aroma det ville være en fordel at komme i?

  Mvh Heidi

  • Mette Dalsgaard Brath siger:

   Hej

   I de forholdsvis små mængder man normalt bruger det, smager det ikke rigtigt af noget, så det betyder ikke så meget om der er smag i eller ej. Det bliver generelt overdøvet af de andre smage i kagen. Hvis man gerne vil have lidt smag i det, ville jeg vælge en, der passer til resten af kagen eller til farven man giver det. F.eks. ville citron/appelsin passe godt til en gul eller orange piping gel, mens jordbær eller hindbær ville være godt til en rød. Det afhænger jo også af hvilke varianter man lige har ved hånden.

   MVH
   Mette Brath

Skriv et svar