Opskrift på royal icing

Royal icing

Royal icing (ofte forkortet til RI) er et vidunderligt værktøj, der bør være i enhver kagepynters kasse af tricks til, at lave flotte kager. I bund og grund er royal icing en glasur, bestående af æggehvider og flormelis, der størkner hårdt, så det kan bruges til pynt af siderne på kager eller til f.eks. småkager, der kan tåle, at blive håndteret. Det er også velegnet til, at “lime” pynt fast med. Som med så meget andet er royal icing nemt at lave og selv en nybegynder kan få gode resultater, men det kræver en del øvelse, at udnytte det fuldt ud.

Ingredienser:

 • 50 g. pasteuriserede æggehvider
 • 275 g. flormelis
 • ½ tsk. vanilje ekstrat
 • Pasta farve

Rør æggehvider og ekstrat sammen i en skål. Sigt flormelis i og rør til massen er ensartet. Brug enten håndkraft eller en håndmikser ved lav hastighed for, at undgå, at der kommer luftbobler i icingen. Afhængigt af hvad icingen skal bruges til, kan man putte mere eller mindre flormelis i.

Den rette konsistens til pynt med fine linjer er nået, når toppene i icingen bliver stående efter du løfter piskeriset op. Skal det bruges til, at udfylde felter på en småkage, skal det være lidt tyndere (toppene skal synke sammen og forsvinde efter 5-10 sekunder).

Tilsæt til sidst farve efter eget valg. Hvis du bruger meget farve, skal der evt. tilsættes lidt mere flormelis for, at bevare konsistensen.

Icingen skal bruges med det samme eller overføres til en luftæt beholder (f.eks. en frysepose), da det størkner ved luftkontakt, og opbevares i køleskab. Holdbarheden for ubrugt royal icing svarer til salgsdatoen på æggehviderne, mens størknet icing kan holde sig i flere måneder, pga. det store sukkerindhold.

Noter:

 • I stedet for vanilje kan man tilsætte næsten enhver smag til icingen. Et populært valg er citron (enten frisk saft eller ekstrat), der tager en del af sødmen.
 • Hvis icingen bliver for hård, at arbejde med, kan man tilsætte nogle dråber vand. Bliver den for blød, tilsættes lidt mere flormelis.

Nedenfor kan ses nogle eksempler på, hvad royal icing bl.a. kan bruges til.

Royal icing hjerter,sløjfer og babyfødder

Royal icing hjerter,sløjfer og babyfødder

Royal icing penslet broderi

Royal icing penslet broderi

Lignende indlæg

7 comments

 1. Mette Dalsgaard Brath siger:

  Nej, desværre ikke, men det er forholdsvis simpelt at lave dem. Du farver royal icing i den ønskede farve og deler den op i to portioner. Den ene portion bruges til, at lave tæerne. den skal være godt tyk, så den ikke løber nogen steder når du tyller med den. Den anden portion tilsættes lidt vand (en dråbe af gangen) indtil den flyder en lille smule ud når den tylles. De to portioner puttes i hver sin sprøjtepose, den faste med en tyl nr. 2 (lille rund åbning) og den lidt tyndere med en tyl nr. 4 (lidt større rund åbning).

  Herefter har jeg tyllet fem små klatter som tæer med tyl 2 (en lidt større til storetåen) og så lavet selve foden ved, at tylle en tyk halvmåne med tyl 4. fodstykket skal lappe en lille smule ind over tæerne, så det hele kommer til, at hænge sammen.

  For at få fødderne nogenlunde ens i størrelse, har jeg printet et ark med omrids af fødder som skabelon, jeg så har lagt under det bagepapir jeg tyllede på.

  Hvis du har svært ved, at undgå toppe på icingen når du løfter tyllen, er det en god ide, at have en fugtig pensel klar, til lige at duppe toppene ned med, inden icingen størkner.

  Lad de tyllede fødder ligge og tørre i et par timer, inden du fjerner dem fra bagepapiret.

  Jeg håber ovenstående giver mening, ellers må jeg se om jeg kan få lavet en how-to med billeder snart 🙂

 2. Karin siger:

  Tak for en inspirerende side! Jeg faldt lige over denne med royal icing, da vi er i gang med at lave julekager, og jeg har et enkelt spørgsmål:

  Kan man erstatte flormelis med fint salt, hvis man gerne vil undgå at icingen bliver for sød?

Skriv et svar