Sukkerprint, printere og sukkerpapir

Sammenligning af sukkerpapir af typerne de luxe (venstre) og wafer (højre)

Vi fik os fornylig en printer med levnedsmiddel-farvepatroner til, at lave print på sukkerpapir. Vi tænkte at den kunne være en god kilde til lidt hurtigt pynteri af simple kager og cupcakes, med foto og billeder og evt. til, at printe forskellige former og bogstaver ud, der så kunne sættes på kagerne. Jeg vil i dette indlæg fortælle lidt om de erfaringer vi indtil nu har gjort os med sukkerprint (eller kageprint, som det ofte kaldes på nettet) og vise lidt eksempler på hvilken kvalitet printene bliver.

Vi købte vores printer som en samlet pakke, med levnedsmiddel-farvepatroner og sukkerpapir, på nettet. Jeg kiggede mig lidt om og fandt frem til, at det var relativt dyrt at købe en pakkeløsning fra en dansk side, så valget faldt på det engelske firma BMS (www.printerowners.co.uk), der havde et par løsninger, at vælge imellem. Den vi valgte var en Canon IP4950 printer, med et sæt levnedsmiddel-farvepatroner, samt 50 ark A4 sukkerpapir (25 wafer ark og 25 decor plus ark). Den samlede pris, inklusive fragt, beløb sig til 1475 danske kroner.

Det er her vigtigt, at være opmærksom på, at engelske stikkontakter er anderledes end danske, så den strømledning vi fik med printeren passede ikke i vores stik. Heldigvis havde vi en ekstra ledning liggende fra en af de utallige andre printere vi har ejet gennem tiderne, så problemet var hurtigt løst.

Som sagt var der to slags papir med i den pakke vi købte – 25 ark wafer papir og 25 ark decor plus papir (samme slags som de kalder sukkerpapir de luxe hos f.eks. Norbak). Førstnævnte, også kaldet rispapir, er en billig type papir, der godt kan bruges i nødstilfælde, men jeg vil klart anbefale det lidt dyrere de luxe papir, som minder meget om tyndtrullet fondant. De luxe sukkerpapiret kommer godt pakket ind i en foliepose med ziplock og yderligere beskyttet i en papkasse. Hvert ark har plastfolie på bagsiden, som først pilles af lige inden printet lægges på kagen.

Som det kan ses på de efterfølgende to sammenligninger, bliver print af både tekst og billeder betydeligt pænere på de luxe sukkerpapiret (venstre billede) end på wafer papiret (højre billede). Wafer papiret har en ret ujævn tekstur og er en anelse gennemsigtigt, så hvis man bruger det, skal man være opmærksom på, at farven på den underliggende fondant/smørcreme, vil skinne igennem. Til gengæld bliver resultatet på de luxe sukkerpapiret rigtigt nydeligt og selvom det ikke kommer i nærheden af, at ligne print på rigtigt fotopapir, kan det være midtpunktet for nogen rigtigt flotte kager og cupcakes.

Sammenligning af tekst printet på sukkerpapir af typerne de luxe (venstre) og wafer (højre)

Sukkerpapir test – Tekst

Sammenligning af billede printet på sukkerpapir af typerne de luxe (venstre) og wafer (højre)

Sukkerpapir test – Billede

Kommer man lidt mere på afstand af kagen, ser print med wafer papiret faktisk heller ikke så tosset ud. Som det ses på øverste billede i dette indlæg (taget på ca. en meters afstand), giver begge typer papir et godt resultat, men wafer papiret (til højre) har dog svært ved, at fremvise den samme kontrast, især fordi underlaget kan anes igennem det. Samtidigt ved vi jo godt, at folk skal hen og nærstudere kagen og så er de luxe papiret altså det bedste.

Tykkelsen af de to typer papir, er også meget forskellig. Wafer papiret er ca. samme tykkelse som almindeligt papir, hvor de luxe papiret er næsten en halv mm. tykt. Sidstnævnte er også ret tungt, så man skal være varsom med, hvordan man opbevare det, især lige efter printning, så det ikke får skarpe buk. Det skal helst lægges på en plan overflade og når blækket er helt tørt, kan det med fordel opbevares i en plastlomme.

Sammenligning af tykkelsen på wafer og de luxe sukkerpapir

Sukkerpapir – Sammenligning af tykkelse

Sammenligning af teksturen på wafer og de luxe sukkerpapir

Sukkerpapir – Sammenligning af tekstur

Prisen på at lave et sukkerprint afhænger af flere faktorer. Norbak sælger A4 de luxe sukkerpapir i pakker á 25 stk. til 299,- ekskl. moms (plus fragt), hvilket svarer til 12,- pr. ark. Et sæt levnedsmiddel-farvepatroner (5 patroner) til f.eks. Canon IP4950 koster 479,- ekskl. moms. Jeg har endnu ikke tømt vores første sæt, så jeg er ikke sikker på hvor langt de rækker, men hvis vi siger, at der kan printes 25 A4 sider med 90% dækning (et fotografi), bliver det omkring 20,- per ark. I almindelig brug, vil det nok også blive til en del sider, der ikke er fyldt helt ud (små billeder til f.eks. cupcakes) eller tekst, så patronerne rækker nok længere end det. Det vil sige, at et hjemmelavet sukkerprint på A4 de luxe sukkerpapir koster omkring 30,-. Oven i det kommer så slitage på printer og andre småudgifter.

Har du selv mod på, at begive dig ud i, at lave sukkerprint, er der forskellige muligheder for, at komme igang. Det indebærer dog en vis investering i bl.a. printer, levnedsmiddel-farvepatroner og sukkerpapir. Det bedste er nok, at købe en af de forskellige startpakker man kan få på nettet. Har man ingen problemer med, at bestille fra udlandet, er f.eks. BMS i England, hvor vi købte vores, et godt bud. De har flere forskellige startpakker, hvor vi valgte den billigste. Er man mere til, at købe fra det hjemlige, er Norbak et godt alternativ. De har to pakker – en med en A4 printer (en Canon IP4950 som den vi har) og en med en printer der også kan klare A3 (Canon IP6550). Førstnævnte kan erhverves for 2.595,- ekskl. moms plus fragt og der medfølger tre sæt farvepatroner, 50 ark sukkerpapir de luxe, et ark preskåret sukkerpapir de luxe og en plakat. Jeg har ikke kunnet få oplyst hvilket format det preskårede ark er i (cirkler eller rektangler) og hvad plakaten indebærer ved jeg heller ikke. Ikke desto mindre er prisen ret god, da seperat indkøb af tre sæt farvepatroner og papiret ville koste over 2.000,-

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående eller sukkerprint generelt, er du meget velkommen til, at skrive en kommentar eller sende en mail til os på kontakt@kagepynteri.dk.

Motiv brugt til test af print på sukkerpapir

Sukkerprint test motiv

23. april 2014: Indlægget er opdateret, da vi ikke havde fået med, at Norbak’s priser er uden moms.

Skriv et svar