Eksperimenter i fondant og gumpaste

Angry Bird nr. 2
Jeg har eksperimenteret lidt med, at modellere i fondant og gumpaste for, at blive lidt bedre til det og finde ud af, hvilke ting er mulige i fondant og hvilke kræver gumpaste eller en blanding af de to.
Da Angry Birds er både ikoniske og forholdsvis simple figurer, valgte jeg at prøve kræfter med en af dem. Det kan nemt tænkes, at der hen af vejen skal laves en hel kage med Angry Birds tema, så det er med at få øvet lidt på forhånd.

Til den første jeg lavede (den på billedet nedenfor) valgte jeg at bruge ren Satin Ice fondant, farvet med Wilton Icing Colors og Sugarflair Paste Colors. For at undgå, at fondanten klistrede til mine fingre og rullemåtten brugte jeg flormelis. Det viste sig hurtigt at udtørre fondanten lidt for meget, så overfladen på den færdige figur fik en lidt mat og krakeleret overflade, som det også kan anes på billedet.

Satin Ice fondant har også en tendens til, at være lidt blødere end f.eks. Wiltons, så det kan være svært at modellere små detaljer og det har en tendens til, at synke lidt under sin egen vægt. Derfor endte fuglen også med et lidt lavt tyngdepunkt.

Angry Bird nr. 1
Til nr. to fugl (øverste billede) blandede jeg fondant og gumpaste (også Satin Ice) i lige store mængder og så var det pludselig noget nemmere, at arbejde med. Samtidigt brugte jeg Crisco til, at undgå, at det klistrede til fingre og flader hvilket gjorde, at massen bevarede sin fugtighed og dermed ikke fik en krakeleret overflade. Som det ses på det øverste billede endte fuglen også med en mere glinsende og pæn overflade. En-til-en mikset var også meget nemmere at modellere fine detaljer i og det tørre til en noget hårdere konsistens.

Jeg er rimeligt godt tilfreds med begge figurer og de ville være pæne nok til, at indgå i en kagedekoration, men da mikset er noget nemmere at arbejde i og får en pænere overflade, vil jeg fremover bruge det til detaljerede figurer. Jeg skal dog lige have lavet et eksperiment med, hvordan ren fondant er, at arbejde med, når der bruges Crisco til at undgå klister, i stedet for flormelis, da det kan have en vis betydning. I og med at gumpaste er noget dyrere end fondant, er der ingen grund til, at bruge mere af det end højst nødvendigt.

Lignende indlæg

2 comments

    • Mette Dalsgaard Brath siger:

      Ja, de kan gemmes i flere måneder efter de er lavet. De skal opbevares tørt, mørkt og ved stuetemperatur. De må helst ikke være i en lufttæt beholder, da de skal kunnne “ånde”. Det bedste valg, er i en lukket papæske i et skab.

Skriv et svar